Haaruitval bij jongeren

Haaruitval bij jongeren

Als we aan haaruitval denken, denken we gelijk aan mannen met een oudere leeftijd. Maar deze aandoening komt ook bij vrouwen voor. Maar ook jongeren, mannen of vrouwen, kunnen last hebben van overmatig haaruitval. Dit kan vervelend zijn en is voor jongeren dan ook vaak nog moeilijker om mee om te gaan.

Overmatige haaruitval bij jongeren kan meerdere redenen hebben. Dit kan bijvoorbeeld door erfelijkheid, hormonale onevenwichtigheden, veel stres, een slechte dieet of bijvoorbeeld door zware medicijnen of drugs. Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk om de onderliggende reden te kennen, en hoe sneller er wordt ingegrepen hoe succesvoller het resultaat zal zijn.

We verliezen gemiddeld ongeveer 100 haren per dag, bij overmatig haarverlies worden de verloren haren niet genoeg vervangen door nieuwe haren en begint er een eerste vorm van kaalheid te ontstaan. Overmatig haaruitval is bij jongeren meestal goed behandelbaar en het kan worden vertraagd of soms zelfs gestopt, alleen kan niet alle haaruitval omkeerbaar zijn.

Erfelijkheid

Oudere mensen krijgen meestal dunner wordend haar, maar dit kan bij sommige mensen al vroeg beginnen op de jonge leeftijd. Erfelijke haaruitval is dan ook bij jongeren de belangrijkste oorzaak van haaruitval. Als u veel kalende personen in uw familie heeft is de kans groot dat dit bij u ook het geval is.

Medicijnen en andere middelen

Veel jongeren lijden aan acne en 10% van de jongvolwassenen lijden aan een depressie. Sommige medicijnen voor behandelingen van acne en depressie kunnen ook haaruitval veroorzaken. Daarnaast kunnen ook antistollingsmedicijnen, immunosuppressiva, antischimmelbehandelingen of medicijnen voor chemotherapie ook haaruitval veroorzaken. Ook overmatig gebruik van alcohol, nicotine en drugs kan een reden zijn voor overmatig haaruitval en is het aan te raden om dit te vermijden.

Hormonale onevenwichtigheden en stress

In de pubertijd ondergaan tieners een verandering in de hormoonspiegel. Daarnaast kan ook emotionele veranderingen of stress effect hebben op overmatig haaruitval.

Andere oorzaken van haaruitval bij tieners

Bij overmatig haarverlies is het van belang dat uw haren in de groeicyclus komen (anagene fase). Soms kunnen haarbehandelingen hierbij helpen, zo komen de haren sneller in de groeifase. Bij dunner wordende plekken is dit goed mogelijk, echter als personen al compleet kale plekken hebben helpt alleen een haartransplantatie voor een permanente oplossing.

Bij een haaranalyse kunnen we u hier over informeren en beoordelen wat voor u de beste oplossing is.