Is haaruitval te stoppen?

Is haaruitval te stoppen?

Er worden miljoenen mensen getroffen door haaruitval of dunner wordend haar. Sommigen negeren dit of sommigen zijn niet op de hoogte dat hier oplossingen voor bestaan. Voor degenen die om hun haar en uiterlijk geven en die er goed uit willen zien is er altijd de vraag: hoe stop ik mijn haaruitval? Een haartransplantatie is een effectieve en betrouwbare manier om uw haren te herstellen, maar het kan zijn dat u daar nog niet aan toe bent. We gaan in deze blog daarom in op andere manieren die kunnen bijdragen voor het langer behoud van uw huidige haren.

Haargroeifases

Allereerst voor u maatregelen neemt is het goed om te weten dat er drie stadia bestaan en dat u weet in welke uw haar zich in bevindt.

De groeifase (anagene fase)

Het grootste gedeelte van ons haar zo ongeveer 80% bevindt zich in de groeifase. De groeifase duurt tussen de twee en zeven jaar. In deze fase vormt de haarwortel telkens nieuwe haarcellen die de bestaande haarcellen drukken waardoor uw haren steeds langer worden. In deze fase kunnen uw haren tot wel 70 cm lang worden.

De overgangsfase (catagene fase)

Nadat uw haar zijn maximale lengte heeft bereikt bereidt de haarwortel zich voor om het af te stoten, dit proces heet de overgangsfase en duurt ongeveer twee tot drie weken.

De rustfase (telogene fase)

Ongeveer 15% van de haren op uw hoofd bevinden zich in deze fase. Een nieuwe haar zal beginnen te groeien na de overgangsfase en de oude haar zal dus uitvallen. Dit zijn de haren die u terugvindt op uw hoofdkussen of in uw haarborstel.

Wat veroorzaakt dunner wordend haar of kale plekken?

Het is dus normaal dat u soms wat haren ziet op uw hoofdkussen of haarborstel, maar wordt uw haar steeds dunner of u krijgt zelfs kale plekken is er geen sprake van natuurlijk haarverlies maar van overmatige haarverlies. Dit is vervelend en kan uw zelfvertrouwen aantasten. Er zijn veel mogelijke oorzaken van overmatige haaruitval, we zetten de meest voorkomende op een rij.

Familiegeschiedenis

Simpelweg zijn uw genen de meest voorkomende reden voor haaruitval. Als u veel familie leden heeft met haaruitval is de kans groot dat u dit ook heeft. Dit is permanent en hier heeft u helaas geen controle over. Ook leveren medicamenteuze behandelingen vaak geen positieve resultaten op.

Hormoonveranderingen en medische aandoeningen

Door sommige medische aandoeningen en ziekten kunt u ook last hebben van haaruitval. Ook kan zwangerschap of een verandering in de hormonale balans haaruitval veroorzaken. Als u ziek bent of een hormonale verandering meemaakt waardoor u dunner wordend haar heeft moet u een specialist raadplegen om te laten onderzoeken of u geschikt bent voor een haartransplantatie.

Medicijnen en bestraling

Ook kunt u haaruitval of dunner wordend haar hebben door sommige medicijnen of door bestraling voor behandelingen zoals ernstige ziekten zoals kanker. Als de therapie met medicijnen langdurig is kan dit de kans op een goede haartransplantatie verkleinen. U dient een specialist hierover te raadplegen.

Stressvolle gebeurtenissen

Wanneer u veel stres ervaart geven onze bijnieren meer de hormoon cortisol af, hierdoor komen de haren in een rustfase. Daarom heeft langdurige ernstige stres ook een negatief effect. Het is dan ook belangrijk om stres zoveel mogelijk te verlichten en om uw innerlijke evenwicht te behouden.

Overige oorzaken

Naast deze factoren zijn er ook andere oorzaken waardoor u haaruitval kunt ervaren. Een ongezonde levensstijl zoals slechte voeding, roken, alcohol, drugs, weinig slapen hebben effect op uw algehele gezondheid en ook op uw haargezondheid. Een te weinig maar ook een te veel aan vitamines kan ook effect hebben. Daarnaast is een slechte haarverzorging, zoals overmatig gel/wax/verven of te heet föhnen ook niet goed voor uw haar.

Andere manieren om haaruitval te stoppen

Er zijn ook andere manieren om uw haaruitval tegen te gaan. Ook al neemt u een haartransplantatie is het nog belangrijk dat u hier rekening mee houdt. Haaruitval moet worden aangepakt met verschillende methoden om een goede levenslange effect te garanderen.

Gebruik een milde shampoo

Sommige shampoo’s zijn de oorzaak van dunner wordend haar, controleer de ingrediënten van uw shampoo en haarverzorgingsproducten of deze veilig zijn voor uw haren.

Vitamines innemen

Ook kan een vitaminetekort (maar ook een overschot) de oorzaak zijn van dunner wordend haar. Een gezonde eetgewoonte en eventueel een periode extra vitaminen kan er voor zorgen dat uw dunner wordende haar weer gezond en dikker wordt.

Eet en drink gezond

Uw eet en drink gewoonten hebben ook effect op uw haar. Genoeg water drinken heeft een positief effect op uw lichaam en haar. En genoeg eiwitten eten zorgt ervoor dat ook uw haren genoeg materialen krijgen om gezond haar op te bouwen en te groeien.

Vermijden van schadelijke effecten

Uw haar kan ook beschadigd raken wanneer het te heet wordt behandeld met een föhn of krultang. Ook overmatig directe zonlicht/UV stralen hebben nadelig effect. Daarnaast kan chloor in zwembaden ook een reden zijn voor mensen die vaak zwemmen zoals bijvoorbeeld zwemleraren. Ook leidt roken tot een verminderde bloedtoevoer en is het het beste om te stoppen, of in ieder geval niet te veel te roken.