5 INGREDIËNTEN OM TE VERMIJDEN BIJ HET KOPEN VAN EEN SHAMPOO

5 INGREDIËNTEN OM TE VERMIJDEN BIJ HET KOPEN VAN EEN SHAMPOO

  • Sulfaat
  • Natriumchloride
  • Parabenen
  • Propyleenglycol
  • Formaldehyde

SULFAAT

Sulfaten worden gebruikt als reinigingsmiddelen. Veel reinigingsproducten bevatten sulfaten, die zijn ontworpen om dieper in het haar door te dringen en vuil en overtollige olie te verwijderen. Dit betekent echter dat sulfaten de hoofdhuid kunnen ontdoen van zijn natuurlijke beschermende oliën en het haar droog en broos kunnen maken, wat weer tot haaruitval kan leiden.

NATRIUMCHLORIDE

Natriumchloride wordt gebruikt in shampoos en conditioners als verdikkingsmiddel. Het zorgt ervoor dat reinigingsproducten rijk en romig aanvoelen. Net als sulfaten kan natriumchloride het haar ontdoen van zijn natuurlijke oliën, waardoor er een droge, jeukende hoofdhuid ontstaat. Deze droogheid kan ook leiden tot haarbreuk en dus tot dunner wordend haar.

PARABENEN

Parabenen worden vaak gebruikt in conserveringsmiddelen in cosmetische producten en voorkomen de groei van schimmel. Parabenen kunnen echter de normale werking van het hormoonsysteem bij zowel mannen als vrouwen verstoren, wat ook kan leiden tot haaruitval.

PROPYLEENGLYCOL

Propyleenglycol is een van de belangrijkste shampoo ingrediënten. Deze vloeistof die vaak voorkomt in shampoos verbetert de consistentie van de formule en helpt de actieve ingrediënten beter door te dringen in de hoofdhuid. Maar propyleenglycol is ook een bekend huidirriterend middel. Het wordt samen met de andere ingrediënten door de hoofdhuid opgenomen, waardoor het de huid uitdroogt en het haar bij de wortel verzwakt. Vermijd dus ook shampoos met dit ingrediënt.

FORMALDEHYDE

Overmatige blootstelling aan formaldehyde is in verband gebracht met haaruitval, allergische aanvallen en zelfs kanker. Daarom is het het beste om shampoos met formaldehyde te vermijden, zelfs in kleine hoeveelheden. Bij het bekijken van de ingrediëntenlijst kunt u zoeken naar “methyleenglycol”, dit is de opgeloste vorm van formaldehyde die in veel haarverzorgingsproducten voorkomt.