Welke haartransplantatiemethode past het beste bij mij

Welke haartransplantatiemethode past het beste bij mij

U hebt opgemerkt dat u steeds meer haar verliest en begint misschien zelfs grote kale plekken te krijgen. U heeft geprobeerd om uw haaruitval te stoppen maar dit is tevergeefs geweest. Dan is er maar één oplossing, een haartransplantatie. 

Maar als u op google naar haartransplantatie zoekt ziet u een enorme aanbod, unieke methoden en exotische namen voorbij komen (die meestal allemaal het zelfde zijn). Dit kan voor mensen zoals u dan ook vervelend zijn en het nog moeilijker maken om de haartransplantatiemethoden te begrijpen en te vergelijken. De vraag, welke haartransplantatie methode is het beste voor mij kan zomaar opkomen. Wij willen u daar graag bij helpen.

De drie meest gebruikte methoden

In feite vallen zijn er twee haartransplantatiemethoden die het meest toegepast worden. Daarnaast is er een nieuwe vorm die sterk in opkomst is. Hieronder gaan we in op alle drie de methoden.

FUT

De eerste en de oudste is de zogenaamde FUT-behandeling, wat staat voor ‘folliculaire eenheidstransplantatie’. Hierbij wordt een dunne strook van de donorgebied verwijderd en wordt daarom ook wel strip-oogsten genoemd. Op de achterkant van het hoofd vanaf het ene oor naar de andere oor toe neemt de chirurg een de strip af. Hierna extraheert men de grafts uit dit stuk hoofdhuid.

Ondertussen wordt de ‘donorgebied’ behandeld en weer gehecht. Als alle grafts zijn uitgenomen wordt de ontvangende gebied opgevuld. Met deze oudere methode is er ook veel gevaar voor de haarwortels, deze kunnen namelijk beschadigd raken en later weer uitvallen. Daarnaast houden patiënten met deze methode ook een litteken er aan over van de snee.

De FUT was de eerste haartransplantatiemethode, maar wordt nu bijna niet meer gebruikt omdat er nieuwere technieken zijn ontwikkeld.

FUE

De volgende behandelmethode is de FUE. De afkorting van Follicular Unit Extraction en wordt op dit moment het meest toegepast. Bij de FUE methode (ook wel micro FUE genoemd) worden de haarzakjes zelf uit het donorgebied gehaald zonder een grote huidverwijdering zoals bij de FUT. Met een chirurgische micromotor met een fijne holle naald worden de grafts uit het donorgebied gehaald. De hele kleine micro wondjes die daarbij ontstaan zijn voor het blote oog niet zichtbaar. Ook is bij de FUE methode het risico op een infectie vele malen kleiner. Nadat alle grafts uit de donorgebied zijn gehaald worden ze individueel overgebracht naar het ontvangende gebied.

FUE Saffier haartransplantatie

De saffier methode is ten opzichte van de klassieke FUE methode geen aparte techniek op zich, maar de saffieren bladen zijn nog dunner dan de metalen bladen van de klassieke FUE en door deze dunnere V-Vormige saffieren bladen kan er een nog betere resultaat worden behaald. Dit komt omdat nog meer haren dicht op elkaar kan worden gezet en daarmee tot 30% meer haardikte kan worden bereikt. Ook zijn de incisies door de vele fijnere saffier-mesje kleiner waardoor er minimale schade ontstaat en hierdoor ook het genezingsproces wordt verkort.


Links ziet u de FUE-Saffier en rechts de klassieke FUE methode die veel meer schade veroorzaakt omdat het meer de huid raakt.

Binnen Mercure gebruiken wij daarom bij onze FUE behandelingen alleen nog maar FUE-Saffier en we kunnen zo per behandeling tot wel 4500 grafts verplaatsen. Dit is voor veel patiënten meer dan voldoende om weer een volle haardos te krijgen.

DHI

De derde haartransplantatie methode is de Direct Hair Implant (DHI). Deze methode wordt ook wel de “haarbesparende” of “ongeschoren methode” genoemd, omdat hierbij de hoofdhuid in het ontvangende gebied niet geschoren hoeft te worden. Let wel op dat ook bij deze methode de donorgebied wel geschoren moet worden.

Bij de DHI haartransplantatie wordt er op de zelfde wijze begonnen als bij de FUE methoden. De haarzakjes worden met een micromotor geëxtraheerd alleen is de proces erna anders. Nadat de grafts zijn uitgenomen worden, ze heel kort in een speciale vloeistof gelegd en gereed gemaakt voor transplantatie. De haarzakjes zijn zo kort buiten het lichaam.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de DHI in vergelijking met de FUE methoden is dat de DHI techniek gebruik maakt van een penachtig medisch instrument genaamd “Choi implanter” dat de haarzakjes (transplantaten) direct transplanteert.

 

De DHI-Choi implanter is een chirurgisch hulpmiddel om een goede natuurlijke en hoge dichtheid te creëren. De grafts worden tussen de bestaande haren geplaatst met behulp van deze speciale pen die een holle naald heeft van 0,5-1,5 mm. Nadat de grafts zijn geëxtraheerd worden ze met behulp van deze pen één voor één geïmplanteerd in een nauwkeurige hoek. Omdat de follikels kort buiten het lichaam zijn geweest is de overlevingskans net wat meer dan de FUE methoden, al scheelt dit niet heel veel met de 98% van de FUE-Saffier methode.

Wat is de beste haartransplantatiemethode?

Dit hangt grotendeels af van uw huidige haarsituatie. Al deze methoden zijn er voor om u weer een volle haardos en zelfvertrouwen te geven. Al zijn wij met de oude FUT techniek begonnen raden wij deze momenteel af door de nieuwe technieken die zijn ontwikkeld. Het laat ook een grote litteken achter en binnen Mercure hebben wij deze methode achterwege gelaten.

De FUE is een zachtere en nog effectievere methode die ook geen littekens achterlaat. Ook is er een kortere herstel periode. Vooral met de FUE Saffier methode wat voor een nóg beter resultaat zorgt met ook een nog snellere herstel. We gebruiken binnen Mercure daarom bij de FUE behandelingen alleen de FUE Saffier methode en hebben ook de klassieke (micro FUE) achterwege gelaten.

FUE of DHI?

Bij Mercure bieden we beide behandelmethoden aan. De keuze tussen FUE Saffier of DHI hangt af van verschillende redenen zoals de stadium van haaruitval, de grootte van het dunner wordende gebied en de donorcapaciteit.

Een haartransplantatie is een zeer persoonlijke behandeling en het moet voldoen aan de verwachtingen van patiënten voor de beste resultaten.

Hieronder vergelijken we beide methoden;

  • Met de FUE kan er makkelijker grotere oppervlakten worden afgedekt, de DHI is meer een methode om lichtere kalende plekken extra op te vullen.
  • Patiënten met grote kalende plekken raden wij dus aan om een FUE behandeling te ondergaan.
  • Bij de FUE methode moet het hoofd voorafgaand de behandeling volledig geschoren worden, terwijl bij de DHI alleen het donorgebied wordt geschoren. De DHI heeft op die manier dus dan ook een voordeel en we zien dan ook dat vooral vrouwelijke patiënten kiezen voor DHI.

Samenvattend

Tijdens de haaranalyse kunnen we u het beste adviseren wat voor u specifiek het beste van toepassing is, op basis van uw wensen en haarconditie.